Autor: Profesor Laura Secoșan, membră a comunității SuperTeach Timișoara

Prin acest proiect ne dorim să realizăm o serie de activități repetitive care constă în ateliere de citit, jocuri și ateliere de lucru manual în cartierele și parcurile din Lugoj, având ca beneficiari copii, tineri, părinți și bunici. Cărțile, jocurile și materialele de lucru vor fi cărate cu bicicletele la care se vor atașa remorci. Ne dorim astfel să ne adunăm cât mai mulți oameni împreună, să ne cunoaștem mai bine, să atragem copiii și tinerii spre citit, să arătăm adulților cum pot petrece timp de calitate cu copiii lor prin jocuri și lectură, să promovăm un mijloc sănătos de deplasare prin oraș cu bicicleta, să promovăm în comunitatea lugojeană spiritul de inițiativă.

Pandemia ne-a făcut pe toți să intrăm în case și să stăm departe de alți oameni. Copiii și tinerii petrec mai mult timp pe calculator și telefon, socializând mai mult online cu alți colegi. Părinților le este din ce în ce mai dificil să petreacă timp de calitate cu copiii lor și să se joace  unii cu alții. Elevii au pierdut mult din materie, mulți au probleme de citit, iar riscul de abandon școlar a crescut mai ales în familiile dezavantajate  care nu au avut acces la școala online. Multe activități culturale au fost anulate sau amânate din cauza pandemiei, iar copiii și tinerii au suferit cel mai mult. Pe de altă parte, numărul mașinilor în Lugoj este în continuă creștere, iar la orele de vârf este foarte mare aglomerația în oraș. Lugojul, numit o dată ,,orașul bicicletelor,, este sufocat de mașini și poluare. 

Din dorința de a face lucruri cu sens, aplicabile, de a petrece timp în aer liber, în natură, de a duce cărțile și jocurile direct în cartierele din Lugoj, de a promova un stil de viață activ și sănătos, ne-am gândit la proiectul Bibliocicleta. Suntem grupul de inițiativă format din Laura Secoșan, profesor consilier, Simona Banda, profesor învățământ primar, Alina Polk, profesor învățământ primar și Daniela Țicu, profesor educator. Suntem profesori, colege și prietene. Am realizat și alte activități extracurriculare în cadrul clubului IMPACT și un Laborator de Literație în colaborare cu Fundația Noi Orizonturi. Ne dorim, însă, prin acest proiect să ieșim în comunitate, să dăm mai departe din iubirea noastră pentru povești, jocuri, natură și activități practice. Ne dorim să ne alăturăm inițiativelor locale de a promova mersul pe bicicleta și să creăm astfel o echipă cu celelalte ONG și asociații pentru a avea un impact mai puternic asupra comunității din Lugoj.

Copiii și tinerii din Lugoj, dar și părinții și bunicii acestora sunt beneficiarii direcți ale atelierelor noastre de lectură, jocuri și activități practice. Dar ne dorim să fim un exemplu de bune practici și pentru alți colegi profesori care ar putea fi inspirați de activitățile noastre. Ne dorim să ne promovăm activitățile pe rețelele de comunicare online și în presa locală pentru a afla cât mai multă lume despre inițiativa noastră. Ne dorim astfel să împuternicim cât mai mulți profesioniști, profesori, voluntari din orice domenii să acorde timp pentru activități în folosul comunității. Credem că am putea contribui la reducerea ratei analfabetismului funcțional și al abandonului școlar prin atragerea copiilor spre lectură și povești, la promovarea incluziunii și a diversității, dar și la promovarea unui mijloc sănătos de transport, nepoluant, cum este mersul pe bicicletă. Prin urmare, toată comunitatea ar beneficia de pe urma activităților proiectului.

Prin atelierele de lectură în cartierele din oraș, ne dorim să atragem cât mai mulți copii și tineri spre citit, ducându-le cărțile chiar la ei în cartier. Prin jocurile pe care le realizăm vrem să dăm exemple părinților de modalități de conectare cu copiii lor. Prin atelierele de lucru manual, ne dorim să descoperim împreună cu comunitatea modalități de a face față stresului zilnic, de a petrece timp de calitate unii cu alții, de a ne cunoaște, de a ne dezvolta abilitățile de lucru în echipă. Prin utilizarea bicicletei ca mijloc de transport prin oraș, dorim să încurajăm comunitatea să adopte mijloace de transport prietenoase cu mediul, nepoluante, și practicarea mișcării în aer liber. Prin realizarea atelierelor în comunitate, ne-ar plăcea să vedem cât mai multe inițiative de acest gen în orașul nostru, dar să inspirăm și alte persoane prin promovarea activităților în mediul online de a se implica în comunitatea lor spre binele comun.

Prin promovarea activităților în mediul online și în presa scrisă, ne așteptăm ca activitățile noastre să fie apreciate și distribuite ca modele de bune practici în comunitate.

Ne-ar plăcea să ne mărim echipa, să ni se alăture și alți colegi voluntari, care să vină cu noi în realizarea atelierelor. De asemenea, ne-ar plăcea să facem aceste ateliere anual. Am putea realiza campanii periodice de strângere de fonduri pentru a cumpăra cărți și a le dona copiilor din comunitățile dezavantajate. Sau pentru a colecta cărți din donații sau biciclete donate pentru a fi dăruite copiilor.

Ne-am inspirat de la:

https://www.youtube.com/watch?v=0rYZo3XSAWQ

https://www.youtube.com/watch?v=rERuAtBctao

Bibliocicleta este un proiect finanţat prin ,,Fondul Ro Bike Valley” cu sprijinul Fundaţiei Comunitară Timișoara și susținut de Decathlon România.