Autor: Daniela Doru, membră a comunității SuperTeach Timiș, facilitator de comunicare nonviolentă. Era o dimineață ploioasă de martie în urmă cu 2 ani când m-am lăsat purtată de la Timișoara către Oradea. Tocmai încheiasem o noapte cu febră și nu eram sigură că voi rezista zilei. Abia reușeam să mă deplasez și deși corpul îmi spunea că ar vrea să doarmă, ceva mai puternic din interior nu m-a lăsat să renunț. Am simțit că vreau să ajung acolo. Era primul eveniment SuperTeach la care participam și în cadrul căruia urma și să susțin un atelier despre Comunicarea Nonviolentă.

Sub stropii grei de ploaie, un oraș de altfel minunat din experiențele trecute, era acum atât de posomorât în mijlocul transformării infrastructurii: străzi închise, gropi mari, schele etc. Totul era gri și posomorât de parcă starea mea interioară se reflectă în exterior.

Am găsit parcare la doar 10 minute de mers pe jos, însă simțeam că toată energia mea este deja consumată. M-am întins pe scaunul din mașina și, respirând profund, mi-am adunat puterile de a ajunge în sală.

Am intrat în sală: zumzete, zâmbete, fețe pline de încântare, ochi care se luminau la ivirea unor oameni cunoscuți, îmbrățișări calde și chiote de încântare a revederii, surpriza plăcuta de a fi acolo. O contradicție care m-a făcut să-mi dau ușor seama că instinctul de dimineață, de a-mi continua planul de călătorie în ciuda stării mele, era cât de poate de real.

La un moment dat o văd pe Andrada (Mazilu) și merg către ea. Îmi face cunoștință cu Ioana (Deneș), minunea de om care este în spatele cortinei și face ca magia de pe scena SuperTeach să cuprindă oamenii prezenți.

Zumzetul și foșnetul sălii se opresc brusc când începe melodia ”Simply the Best” – Tina Turner. Toată sala se ridică în picioare, dansează și cântă la unison. Toți acei profesori, care vin din apropiere, dar și de departe, cântă. Eu simt că trăiesc cu fiecare vers și se aprinde în mine încrederea că această piesă ”Simply the Best” îi determină pe cei prezenți să se considere cea mai bună versiune a lor în acel moment. E clar, în perspectiva mea, motivul pentru care au venit: de a învăța și ei cum să fie și mai buni în ceea ce sunt și fac, pentru a fi modele inspiraționale copiilor de la clasă. 

Pentru mine, acel moment în care conștientizez că plec în călătoria spre Mentalitate Deschisă cu încrederea că sunt The Best chiar și așa…clădește în mine motivație, apreciere, dorința de mai bine.

Oameni pasionați de creștere și dezvoltare personală urcă pe scenă în a împărtăși din experiențele lor. Sala ascultă, ia notițe și se implică prin întrebări – aceste întrebări îmi aduc atât de multă bucurie în interior, simțind cum întrebările acestea sunt ca o fereastră deschisă către un viitor în care educația copiilor se bazează pe:

  • Încurajarea întrebărilor
  • Creativitate
  • Curiozitate
  • Deschidere la nou și la schimbare
  • Ieșire din zona de confort
  • Încrederea că se poate

La un moment dat febra m-a cuprins și mai mult, însă atmosferă din jur mi-a oferit forța interioară de a continua să ascult, să observ, să susțin atelierul. 

Totul se întâmpla într-un ritm accelerat pentru mine și o mulțime de întrebări au început să se plimbe prin mintea mea: Cum ar fi viața unui profesor în cancelaria care te susține atunci când tu fierbi pe interior? Cum ar fi acel profesor în viața lui de la școală știind că în comunitatea cadrelor didactice găsește sprijin? Cum ar învăța copiii de la ora acelui profesor care simte că este parte din comunitate și că nu este singur? Cum arată ”Împreună” în cancelarie?

Imaginația îmi contura idealuri către care să-mi îndrept dorința de a contribui în sistemul educațional: a oferi profesorilor instrumente și experiențe de a se conecta autentic la ei și de a-și putea oferi sprijin real unii altora pentru ca aceasta cancelarie să se întâmple și în viața lor.

Și atunci am înțeles: SuperTeach este o cancelarie mare, cu profesori de peste tot din țară care ne arată cum ”Împreună” ne putem descoperi măreția. Și mai mult decât atât, este o cancelarie care îți oferă sprijin în a construi și dezvolta propria comunitate: acest loc în care poți găsi mereu resurse de oameni cu valori ca și ale tale, gata să-ți fie alături atunci când ai cea mai mare nevoie.

Am continuat să fiu alături de SuperTeach în perioada următoare. M-am înscris imediat la cursul de Mentalitate Deschisă pe care l-am parcurs cu mare interes. Deși am ”nimerit” în perioada online – pandemică, experiența a fost una intensă pentru mine.

Alături de acest pas, a fi parte din comunitatea SuperTeach Timișoara este un motiv de mare celebrare pentru mine. Să fiu înconjurată de oameni atât de pasionați și dedicați este o onoare si o sursă nesfârșita de inspirație. Întâlnirile, activitățile desfășurate împreună ne-au apropiat într-un mod în care trăim ”cancelaria iubirii” în care experimentăm sprijinul reciproc și dezvoltarea durabilă.