Gala SuperTeach 2022 a reunit aseară, 1 iunie, offline și online, oameni de business și reprezentanți ai mediului diplomatic, reprezentanți ai aparatului guvernamental, profesori și experți în educație, elevi și părinți. Evenimentul, aflat la cea de-a 4-a ediție, a fost dedicat copiilor și a celebrat impactul pe care profesorii cu mentalitate deschisă îl au asupra acestora, prin descoperirea și dezvoltarea potențialului fiecărui copil și dezvoltarea abilităților cu adevărat necesare pentru viitor. ”Ce cadou mai frumos le putem oferi copiilor de 1 iunie dacă nu accesul la o educație cu mentalitate deschisă, profesori implicați, atenți, care să descopere măreția din fiecare copil?”, au arătat reprezentanții Asociației în deschiderea Galei SuperTeach ”CHILDREN FIRST”. 

De ziua lor, copiii au fost cei care au strâns sub același acoperiș actori importanți din diferite domenii de activitate, capabili și dornici să facă o transformare profundă a școlii românești. Pe scena Galei SuperTeach au urcat 60 de copii care le-au vorbit adulților despre nevoile, dorințele și visurile lor transpuse în scrisori, discursuri, întrebări adresate celor din sală și muzică. Tot copiii au fost cei care, de 1 iunie, le-au oferit trofee profesorilor care le sunt modele la clasă, le înțeleg nevoile și care i-au determinat să iubească școala.”Ne-au făcut anii de școală minunați”, au spus Elena Anton, Mark Zoltani, Daniel Nicușor Petcu, Sofia Prodan și Anna-Eliza Efimov, cei 5 elevi ai profesorilor absolvenți ai Programului Mentalitate Deschisă în Educație, apreciați chiar de copii pe scena Galei. Margareta Anța – profesor de limba română și franceză în județul Vaslui, Mona Mihaela Petho – profesor de limba română în Sfântu Gheorghe, Angelina Rivera Rocabado – profesor de limba engleză și franceză în Râmnicu Sărat, Marilena Călin – învățătoare în București și Roxana Pîrvu – profesor de limba engleză și spaniolă în București au ajuns la inimile elevilor și îi ajută să meargă cu bucurie la școală, în fiecare zi.  

Ne-am dori ca toți profesorii din România să fie premiați de elevii lor, să fie apreciați pentru cum reușesc să vadă și să dezvolte potențialul din fiecare copil. Pentru a face acest lucru, este necesar ca dascălii să fie capabili să vadă măreția din ei înșiși mai întâi, să realizeze care este impactul pe care îl au asupra elevilor și asupra dezvoltării societății și să învețe să pregătească copiii pentru viitor, nu pentru trecut”, a spus Felix Tătaru, președintele Asociației SuperTeach. 

Am adus azi în lumina reflectoarelor, cu ajutorul elevilor lor, câțiva dintre acei dascăli cu mentalitate deschisă care au dovedit că se poate face și o altfel de școală în România, una bazată pe implicare, creativitate și învățare-continuă în scopul dezvoltării potențialului fiecărui copil și pentru a-l pregăti cu adevărat pentru viitor”, a punctat Andrada Mazilu, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație și manager al comunității SuperTeach. 

Promisiunile adulților pentru copiii din România: O școală mai prietenoasă, mai atractivă și utilă

Prezent la Gala SuperTeach, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, le-a făcut copiilor din România o promisiune: ”Promit că vom face tot ce ne stă în putere să facem școala mai atractivă și mai prietenoasă, să învățați în școală lucrurile de care aveți nevoie când intrați în viața de adult”. Ministrul Cîmpeanu a vorbit despre schimbările profunde din educație, ce urmează să fie implementate din 2023, subliniind importanța profesorilor cu mentalitate deschisă: ”Putem avea infrastructură, putem investi în digital, table interactive, putem să avem laboratoare și un curriculum așa cum ne dorim cu toții care să conducă spre învățământul bazat pe competențe. Dar fără profesori pregătiți degeaba vom încerca să schimbăm lucrurile, dumneavoastră sunteți cei care veți face adevăratele schimbări. Ne bazăm pe dumneavoastră că veți transmite mesajul și colegilor de cancelarie”. 

Referindu-se, de asemenea, la schimbările planificate în domeniul educației, Dragoș Anastasiu, co-fondator SuperTeach, a apreciat că ”suntem într-un moment critic pentru educația românească, se scrie o nouă lege a educației și sunt convins că mulți spuneți că iar apare o lege, iar se face o modificare, iar s-a schimbat Guvernul și ministrul și tot așa, dar eu sunt optimist în privința acestei legi. Însă, trebuie să spun că, orice reformă va avea succes doar dacă este implementată de profesori. Ajutați de alții, însă implementată de dascăli. Capacitatea de a schimba lucrurile depinde mai puțin de politic și cel mai mult de capacitatea profesorilor de a pune în practică”. Anastasiu s-a referit și la ”O voce pentru educație” – proiect în premieră pentru România, ce include asociații și entități private, reprezentanți ai Ministerului Educației, alături de părinți și copii care contribuie la reformarea educației. ”Ne dorim ca tinerii să iubească să trăiască în această țară în 2050, însă pentru asta trebuie să ne apucăm de treabă azi”, a adăugat co-fondatorul SuperTeach.  

Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a transmis mesajul premierului României către comunitatea SuperTeach, arătând, printre altele, că ”pentru ca educația să devină vehicul pentru transmiterea de valori fundamentale, este important ca alături de competențe specifice domeniilor de studiu, să se regăsească și competențe transversale care sprijină tinerii în dezvoltarea gândirii critice, cetățeniei active și incluziunii sociale, în însușirea abilităților digitale, de antreprenoriat și de dezvoltare durabilă”. 

La rândul său, Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare al BCR, a transmis un mesaj către toți antreprenorii și oamenii de business din România:  ”Vine o decadă cu schimbări profunde pentru industrie, pentru mediu, servicii, pentru modul în care lucrăm și relaționăm, va fi o luptă foarte grea. Tuturor companiilor și antreprenorilor vreau să le urez succes și să le amintesc că această luptă este începută de altcineva înaintea lor, respectiv de profesori, de școli. Este datoria dumneavoastră să îi ajutați pe ei mai întâi pentru a reuși apoi cu toții să ducem această luptă”.  

Licitație pentru educație – contribuția antreprenorilor la o educației cu mentalitate deschisă

Evenimentul a inclus și o licitație pentru educație cu scopul strângerii de fonduri pentru susținerea comunității profesorilor cu mentalitate deschisă. Reprezentanții mediului de afaceri prezenți la eveniment au licitat pentru echipamente, experiențe sau piese vestimentare oferite de cei mai mari sportivi români, campioni naționali și olimpici, de artiști sau antreprenori. Mai exact, pentru costumul de gimnastică oferit cu autograf de Marius Urzică, mingea de tenis oferită de Horia Tecău, pentru căștile de înot ale sportivilor David Popovici și Robert Glință, pentru un zbor deasupra Brașovului și sejururi în cele mai frumoase și relaxante resorturi din țară, lecții de dans cu Oana Ioniță, abonamente la Untold și Neversea, cursuri de public speaking susținute de Andy Szekely sau cursuri de Mentalitate Deschisă oferite de Institutul Dezvoltării Personale.  

5 ani de SuperTeach și promisiunea următorilor 5 ani: 1 milion de copii cu profesori cu mentalitate deschisă

Peste 30.000 de profesori au participat până în acest moment la evenimentele Asociației SuperTeach, cu impact asupra peste 300.000 de elevi din întreaga țară. 800 de profesori au absolvit au absolvit ”Programul de formare „Mentalitate Deschisă în Educație”, creat de Institutul Arbinger din SUA, susținut în România de Institutul Dezvoltării Personale și SuperTeach, iar 51 sunt facilitatori, fiind astfel în măsură să ducă mai departe, în comunitățile locale, programul destinat dezvoltării profesorilor în direcția implementării instrumentelor de mentalitate deschisă în școală. Obiectivul: transformarea sistemului de educație românesc, pornind de la profesori, cei care se află la baza evoluției sociale și economice a țării. Zeci de speakeri și experți în educație au participat la cele 50 de conferințe SuperTeach desfășurate în marile orașe ale țării sau online și la sute de webinarii și ateliere dedicate formării și dezvoltării profesorilor. Două școli de stat din Constanța și Galați au fost incluse în programul ”Școala SuperTeach”.

Pentru următorii 5 ani, Asociația are ca obiectiv lansarea proiectului ”Școala SuperTeach” în minim câte o instituție școlară de stat din fiecare județ și pregătirea a 20.000 de dascăli în cadrul Programului de Mentalitate Deschisă în Educație, cu peste 1 milion de elevi beneficiari.

                       

Credit foto: Bogdan Grigore/ COOPerativa Foto