Autor: HINTEA Elena Loredana, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație

Proiectul educativ ,,Omul generos e cel mai frumos”, înregistrat în Calendarul Activităților Educative Județene al ISJ Olt, reunește activități ce vizează colectarea și distribuirea de haine, încălțăminte, jucării și cărți de lectură, pentru ajutorarea copiilor din familii cu venituri mici. 

Proiectul are ca scop sensibilizarea elevilor și familiilor acestora, în ceea ce privește nevoile colegilor de clasă, de școală.

Obiectivele specifice urmărite sunt următoarele:

  • să dezvolte elevilor capacitatea de a observa nevoile colegilor;
  • să ofere o stare optimistă colegilor care se vor simți văzuți, ajutați;
  • să ofere elevilor cu situație materială precară sprijin material;
  • să  cultive in randul copiilor, tinerilor, întregii comunități spiritul de întrajutorare;
  • să încurajeze voluntariatul.

Una dintre activitățile implementate încă de la început a fost activitatea ,,Hăinuțe drăguțe, care ne-au rămas micuțe și este nevoie de ele în alte căsuțe”. 

Copiii, care au discutat la clase cu doamnele profesoare, au înțeles repede despre ce este vorba. De asemenea, familiile elevilor, informate prin mesajele transmise de cadrele didactice pe grupurile claselor, au răspuns cu empatie. Astfel că, în câteva zile, la școală s-au colectat suficiente haine și încălțări, cât să acopere nevoile urgente ale câtorva familii.

Nevoia era cu atât mai mare, cu cât eram în prag de iarnă, când frigul îi tine pe copiii nevoiași în case, căci fără haine groase, fără geci și ghetuțe, părinții nu îi mai pot trimite la școală.

Apoi, a fost suficient să scriem despre această primă acțiune pe facebook, pentru a le mulțumi primilor elevi și părinți ce au răspuns mesajelor școlii. Acțiunea noastră, devenită astfel mult mai vizibilă în mediul online, a fost înțeleasă repede și de alți concetățeni, care au găsit cu ușurință modalități de a ne contacta, pentru a întreba unde pot aduce pachetele pregătite. A fost suficient un mesaj pe messenger sau pe whatsapp, o întâlnire la scara blocului sau direct la școală și o mulțime de oameni, unii cunoscuți, alții pe care i-am cunoscut atunci, ne-au oferit ajutorul lor.

A fost atât de ușor de înțeles și de pus în aplicare: cine nu are o mulțime de haine sau încălțări ce le-au rămas mici copiilor? Toate hainele oferite au fost în stare foarte bună, iar unele au fost chiar noi. De la copii de grădiniță, până la copii din ciclul primar sau gimnaziu, toți cei ce au avut nevoie, au primit.

Mulți colegi s-au implicat în a observa la clase care copil este mai subțirel îmbrăcat, cine vine fără geacă sau fără ghete, pentru ca apoi să pregătească un pachet, pe care să îl ofere discret, la plecarea acasă, elevului vizat. Au fost multe astfel de pachețele și le-am trimis la câteva din structurile școlile noastre, acolo unde nevoia era mai mare.

Da, au fost activități ce au cerut atât de puțin efort, dar au rezolvat situații problemă, esențiale pentru unele familii!

Da, cu toții putem face mici minuni, este suficient să ne semnalăm unii altora: mereu este cineva care are o nevoie, cineva care o observă și altcineva care are o soluție!

Da, este o datorie sfântă a dascălului să își învețe școlarii să-și iubească colegii, să îi respecte și să îi ajute, atunci când observă nevoile fiecăruia! Mai mult decât lipsa de fonduri, nepăsarea societății este dușmanul cu care trebuie să îi deprindem pe copiii și tinerii noștri să lupte.

Cu toții putem oferi bunătate, dragoste și sprijin, elemente esențiale, de care foarte mulți dintre semenii noștri duc lipsă.

Încă o dată, mulțumiri tuturor celor ce au donat, mulțumiri colegilor care s-au implicat!