De aproape 40 de ani, Anca Tîrcă împletește experiența directă de practician în educație (a fost profesoară și directoare a unei școli declarate de specialiști ca cea mai reformistă din România în perioada 1997-2004), cu cea din domeniul dezvoltării resurselor umane, analizei de politici educaționale și implementării de proiecte. Este absolventă a Universității din București și a unor cursuri și programe postuniversitare din SUA, Marea Britanie, Olanda, Slovenia, Italia, Cehia și Polonia, având certificare ca trainer internațional în programe de dezvoltare a gândirii critice, management educațional, manager de proiect, formator național pentru reforma educației, specialist în dezvoltarea resurselor umane și educația adulților.
Din 2004, Anca lucrează ca freelancer-specialist în educație atât în România, cât și în străinătate, în calitate de team leader al unor echipe internaționale, key-expert și consultant pentru diverse companii, instituții și organizații – Banca Mondială, WYG International UK, Ministerul Educației din Turcia, WYG Turkey, Centrul Educația 2000+, ECO Bruxelles, Trend Consultant, British Council, MEN, inspectorate școlare, școli private etc.
Pe parcursul întregii sale activități profesionale, Anca a promovat activ inovația și schimbarea de paradigmă în educație și a furnizat soluții pentru reformarea sistemelor de învățământ. A conceput și derulat peste 200 de programe de dezvoltare profesională pentru profesori, manageri și inspectori școlari, a dezvoltat curricula și module de formare pe diverse teme inovatoare, a elaborat studii și analize și a scris numeroase cărți despre educație. La nivel european, a susținut cursuri de formare pentru profesori din Croația, Ucraina, Ungaria, Polonia și Turcia.
Anca este o promotoare activă a educației moderne, facilitator de învățare, dezvoltator de educație și owner al blogului „Despre educație – reforma la firul ierbii.” Sursă de inspirație pentru profesorii care vor să aducă învățarea în secolul 21, să se reinventeze pe ei înșiși și școlile în care predau, Anca a inițiat și coordonează pro bono Programul Național Toată Școala Citește și Campania Școli Prietenoase și Creative.
De asemenea, Anca a lansat anul trecut campania ,,Clase în aer liber și învățarea în natură.”
Mai multe detalii și informații sunt disponibile pe blogul Despre educație – reforma la firul ierbii (http://ancatirca.blogspot.com/).