Teoretic, Anda Culișir, profesoară de biologie la Liceul „Onisifor Ghibu” din Cluj profesor MERITO 2018, stă acasă cu băiețelul de opt luni. Practic, e aproape la fel de activă ca înainte de concediul de maternitate. E în școală săptămânal, cu copilul după ea, la întâlnirile clubului de voluntariat, pe care îl conduce de opt ani, și, în plus, ține traininguri și ajută voluntar la organizarea următoarei conferințe TEDxEroilor.
Are 35 de ani și de opt e în învățământ. De nimic nu-i e mai frică decât de plafonare, așa că pauza a venit la momentul potrivit. Începuse să nu mai simtă aceeași bucurie de la început, așa că speră că cei doi ani departe de birocrația sistemului îi vor da un suflu nou și răgazul să învețe cât mai mult. „Numai ajutându-mă pe mine pot să-i ajut pe ceilalți”, spune ea.
O fascinează generațiile actuale, pentru că sunt atât de bine informate și atât de bine conectate, și o frustrează că programa nu ține pasul cu ritmul în care apar nevoile societății – nu doar la noi, ci în general. E la curent cu conferințele UNESCO care dezbat noi tendințe în învățământul mondial și știe ce ar schimba ea la Ghibu, unde cunoaște elevii.Ar desființa clasele tradiționale, constituite în funcție de vârstă, și i-ar grupa în funcție de interese și competențe. Și, cel puțin în săptămâna Școala Altfel, ar concentra învățarea în jurul unor teme mari – de exemplu, finanțe și bani –, pe care le-ar aborda la fiecare materie.Apoi, s-ar asigura că și evaluează obiectivele de învățare.
Satisfacția ei vine de la copii și din toate lucrurile pe care le face cu ei după ore.