Aurora Enache

Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni

Workshops

Aurora Enache, profesor de științe socio-umane și consilier educativ la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni. De 5 ani coordonator al Centrului de Voluntariat de la Unitatea Medico-Socială din Raducaneni. Am fost implicată activ în proiecte naționale și internaționale (Erasmus, Jeunes en Roumanie). Dintre pasiunile mele aș dori să enumăr câteva: călătoriile, lectura, debate-ul. Manifest un interes intens pentru descoperile din neuroștiință, psihologie și filosofie și pentru modul în care ele ma ajută să construiesc o stare de bine pentru mine si elevii mei.

Îmi place să cred că Noica avea dreptate atunci când visa la o școală în care să se transmită stări de spirit și nu doar informații reci. Am descoperit în elevii mei dorința de a fi activ implicați în viața comunității, dorința de a se simți utili, apreciați, modelabili și dorința de a fi considerați valoroși pentru ceea ce pot sa dăruiască. Și am mai descoperit și că există odată cu noi, lângă noi oameni pentru care singurătatea, inutilitatea, boala, sărăcia, vârsta au devenit poveri greu de dus. În mod simplu și firesc cele două nevoi se pot împlini una pe alta! Despre asta e voluntariatul intergenerațional: șansa de a te simți bine cu tine însuți dăruind, indiferent de vârtsă sau de ce parte a baricadei te afli.

Îmi propun prin acest atelier două ținte: să ofer participanților doza necesară de oxcitocină și serotonină încât să simtă nevoia și bucuria de a deschide un centru de voluntariat în școlile lor și să ofer un spațiu de afirmare și confirmare a valorilor voluntarilor centrului nostru.