Daniela Ceredeev – profesor MERITO

Proiectul Merito

http://www.proiectulmerito.ro

Workshops

Competențe

Daniela Ceredeev este Profesor Merito. Și-a impus ca cel puțin o dată pe lună să meargă la un training sau la o conferință pe tema educației și în fiecare an să facă un curs despre metode alternative de învățare și cel puțin trei proiecte cu finanțare în cadrul asociației. „E nevoie de perfecționare, altfel te plafonezi”, spune ea. „Mă întâlnesc așa des cu copiii, încât ar fi plictisitor să nu am nimic nou de spus.”

A câștigat cinci premii naționale pentru activitățile de voluntariat și a fost decorată chiar de președintele Klaus Iohannis. De multe ori pe podium a fost singurul profesor de la sat, iar ea a văzut asta ca o încurajare să facă mai mult, mai bine.

Daniela Ceredeev își trage scaunul în stânga catedrei și începe să citească cu intonație, pe roluri, nuvela Vestitorii, de Mihail Sadoveanu. E ora de română la clasa a V-a, în școala din satul sucevean Vatra Moldoviței, și din pupitrele albe, pictate cu flori roșii și așezate în U, cei 14 elevi ascultă fermecați. Căciuli mari de Moș Crăciun învelesc spătarele scaunelor, iar în mijlocul clasei un covor roșu, pufos, acoperă parchetul.

Tot aici are loc și programul de after-school pe care Ceredeev îl susține în cele cinci sate ale comunei. De luni până vineri merge în câte o școală, cu câte 20 din cei peste 60 de elevi voluntari, și lucrează cu toți copiii care vor să participe (de la Clasa Pregătitoare, la a VIII-a). Îi ajută la teme, organizează zile tematice (ziua Eminescu, ziua Micului European), face jocuri interactive și de creativitate. Soțul ei, preot în satul Ciumârna, tot în comună, îi duce pe toți cu mașina, în mai multe ture. Iar în weekend, copiii vin în Ciumârna, unde locuiește familia, să se joace la sediul Asociației Proiect Pro Europa, pe care ea a înființat-o în 2011.

Citește întreaga poveste a Danielei aici.