Născută în Piatra Neamț, în miros de brad, după cum îi place să spună, Genelia Petrescu a cochetat cu ideea de a urma facultatea de Medicină, dar experiențele din Liceul Sanitar au făcut- o să se reorienteze către Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza ”din IAȘI.
După absolvire, a trecut prin mai multe școli pănă în anul 2001 când s- a titularizat la Colegiul Național ” Frații Buzești”.
În primul său an aici, deși a avut numai două clase de liceu, a ajuns cu șapte elevi la Olimpiada Județeană de Biologie și toți au luat premii. Până acum, elevii ei au câștigat 48 de premii și mențiuni la Olimpiada Națională , cinci medalii la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene ( două de bronz, două de argint și una de aur), iar la Olimpiada Internațională de Biologie, patru medalii: două de bronz– 2006 și 2018, una de argint – 2014 și una de aur– 2015, singurul aur câștigat vreodată de România la acest nivel. Premiile elevilor săi au adus și bani școlii, cu care profesoara a dotat laboratorul de biologie: 15 microscoape electrice și 25 optice, preparate microscopice, tabla smart, două laptopuri.
Potrivit directoarei colegiului, Carmen Lucia Ștefănescu, mulți elevi vin aici special pentru Genelia Petrescu
Claudiu Mirescu a fost primul ei olimpic internațional. Își amintește că profesoara pornea lecțiile de la o structură simplă, căreia îi adăuga treptat tot mai multe informații, și că nu folosea niciun termen pe care să nu îl explice. „Același mod de predare îl folosesc și eu acum”, spune el. „În primul rând ne trata de la egal la egal. Nu se purta cu superioritate doar pentru că noi eram elevi și știam mai puțină biologie decât dumneaei”.
Teodora Filipescu, acum medic în Edinburgh afirmă: „doamna Petrescu este cu adevarat un cadru didactic extraordinar. Am avut un noroc exceptional sa o am pe dansa ca profesoara si ca model de om cu bun simt, respect si dragoste pentru educatia de inalt nivel. Nu cred ca mi-as fi ales cariera curenta daca nu o aveam pe dansa ca profesoara. Nu cred ca as fi avut taria morala sa intru in competitie cu cei mai buni din Romania si din alte parti. Nu cred ca as fi apreciat necesitatea sacrificiului personal pentru a obtine excelenta in educatie. Si ca mine sunt probabil sute de alti elevi, studenti, medici, biologi, geneticieni, cercetatori si profesori in Romania si in restul lumii. Pot spune sincer ca lumea academica si medicala a beneficiat enorm in urma unui simplu profesor de liceu”.
Dincolo de biologie, care pentru ea este cea mai vie și mai colorată disciplină, Petrescu vrea în primul rând ca elevii să-și înțeleagă organismul în integralitatea lui și în conexiune cu exteriorul. „Aș vrea ca lucrurile pe care le spun la oră să îi ajute în viața de zi cu zi, să nu se transforme totul într-o reproducere a informațiilor, golite de sens. Le spun mereu că trebuie să fie un fel de Doctor House, să înțeleagă detaliul, pornind de la viziunea de ansamblu”