Genelia Petrescu – profesor Merito

Născută în Piatra Neamț, în miros de brad, după cum îi place să spună, Genelia Petrescu a făcut Liceul Sanitar la Bacău, cu gândul să dea la Medicină. Dar socoteala din școală nu s-a potrivit cu cea din spital: leșina în fiecare secție în care făcea practică. Așa că s-a reorientat, alegând Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvire, a trecut prin mai multe școli până în anul 2001 când s- a titularizat la Colegiul Național ” Frații Buzești”.

În primul său an aici, deși a avut numai două clase de liceu, a ajuns cu șapte elevi la Olimpiada Județeană de Biologie și toți au luat premii. Până acum, elevii ei au câștigat 40 de premii și mențiuni la Olimpiada Națională și câte o medalie de aur, argint și bronz la Olimpiada Internațională (singurul aur câștigat vreodată de România la acest nivel). Premiile elevilor săi au adus și bani școlii, cu care profesoara a dotat laboratorul de biologie: 15 microscoape electrice și 25 optice, tabla smart, două laptopuri.
Potrivit directoarei colegiului, Carmen Lucia Ștefănescu, mulți elevi vin aici special pentru Petrescu așa se explică de ce, în 2016, ultima medie de admitere la științele naturii a fost 9,88.

Claudiu Mirescu a fost primul ei olimpic. Își amintește că Petrescu pornea lecțiile de la o structură simplă, căreia îi adăuga treptat tot mai multe informații, și că nu folosea niciun termen pe care să nu îl explice. „Același mod de predare îl folosesc și eu acum”, spune el. „În primul rând ne trata ca oameni. Nu se purta cu superioritate doar pentru că noi eram niște elevi și știam mai puțină biologie decât ea.”

Dincolo de biologie, care pentru ea este cea mai vie și mai colorată disciplină, Petrescu vrea în primul rând ca elevii să-și înțeleagă organismul, căci așa vor putea să perceapă organismele exterioare mult mai bine. „Aș vrea ca lucrurile pe care le zic la oră să îi ajute în viața de zi cu zi, să nu se transforme totul într-o toceală. Le spun mereu că trebuie să fie un fel de Doctor House.”