Ileana Rotaru

Universitatea de Vest

Competențe

Activitatea sa profesională și de cercetare științifică se carcterizează printr-o abordare transdisciplinară a științelor comunicării (copii / tineri și mass-media, utilizărea noilor media, efectele internetului și inegalitățile digitale, știrile false) cu sociologia (comunitățile virtuale și identitatea culturală în mediile sociale multietnice, în special a romilor) și științele educației (educație non-formală, formare profesională pe tot parcursul vieții pentru profesori în domeniul comunicarii digitale și al educației media).

Ileana Rotaru este conferențiar universitar în cadrul Facultății de Științe Poltice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timișoara și coordonatoare de doctorat în domeniul științelor comunicării.

 Ultimele sale cercetări și publicații se concentrează pe tema relației dintre copii și internet, programe de alfabetizare media și politici educaționale despre educația media din România.

De-a lungul timpului, a colaborat cu Organizația Salvați Copiii România – programul Ora de net/ Folosirea utilă, sigură și creativă a internetului – FUCSI), Asociația Nevo Parudimos din Reșița și ERGO – European Roma Grassroots Organization (prin efectuarea de cercetări sociologice în comunitățile marginalizate, despre discursul instigator la ură din mediul online și combaterea antigipsismului). Este membră în diferite asociații profesionale de profil internaționale și membră a Comisiei de Specialitate pentru Acreditarea programelor de formare profesională continuă din cadrul Ministerului Educației Naționale.