Liviu Drăghici

Competențe

Cred că disciplina face diferența pe termen lung. Nu sunt adeptul eforturilor herculeene făcute o dată înainte de examen sau notă, ci mai degrabă a pașilor de broască țestoasă făcuți în fiecare zi.

Liviu Gelu Drăghici, 37 de ani, a lucrat opt ani într-o corporație înainte de a deveni profesor, în 2016. A studiat în paralel Management și Pedagogie, la Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești, urmând apoi un masterat în Management și unul în Consiliere Școlară și Dezvoltarea Carierei. Deține o cafenea-bibliotecă și e cofondator al Asociației Ai Carte.

La începutul lui 2016 am deschis Anticaffe New Experience – o cafenea-bibliotecă unde plătești timpul, nu produsele sau resursele. În 2016 am devenit profesor – primul an, la un liceu din Câmpina, iar începând cu al doilea, la liceul pe care l-am absolvit, la Economic.

Mi-e clar care este rolul unui profesor, m-am gândit la asta dinainte să intru în învățământ: din punct de vedere pedagogic, vreau să fiu profesorul pe care l-aș vrea pentru copiii mei. Iar din punct de vedere economic, să îi învăț pe elevi ca și cum, după ce termină liceul, ar trebui să le las pe mână banii mei. Și chiar așa s-a întâmplat cu 11 dintre foștii mei elevi – i-am angajat la cafenea, deci le-am lăsat pe mână banii mei. Iar în procesul de selecție nu caut absolvenții cu cele mai bune rezultate, ci contează mai mult caracterul și disponibilitatea de a învăța.

Și mai cred că, în învățământ și la nivel social, trebuie să învățăm să colaborăm. Pentru mine este importantă ideea de echipă, așa că, atunci când e vorba de mers la bancă sau de luat un interviu unui antreprenor, formez echipe din elevi de la trei clase la care predau, indiferent de nivel, după numărul de la catalog. Dacă apar discuții din cauza antipatiilor dintre ei, le explic că atunci când mergi la job nu îți alegi colegii. Îi găsești deja acolo. Trebuie să știi să interacționezi și cu felul acesta de oameni și să ai relații care nu sunt neapărat cele mai apropiate.