Margareta Anișoara Matieș

Competențe

Fiecare zi petrecută în mijlocul copiilor este o oportunitate de a inspira și de a fi inspirat.

 Sunt profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „ Maria Brindea” comuna Pesac. Este școala unde am învățat și eu, iar după terminarea liceului, în 1999,  am revenit ca profesor suplinitor necalificat.

Am visat de mică să fiu învățătoare la mine în sat. Nu mi-am dorit niciodată să predau în altă școală, nici măcar acum, când nu mai locuiesc în Pesac.

Cred și sunt convinsă că se poate reuși, prin muncă, în orice domeniu, chiar și în educație. Eu nu provin dintr-o familie de învățați, fiind chiar singura din familie care a absolvit un liceu și am studii superioare.

Calitățile prin care reușesc să am impact pozitiv la clasă și în comunitate sunt: empatia, responsabilitatea și comunicarea.

 Sunt atentă la nevoile elevilor mei și ale colegilor, comunic clar, deschis și îmi place să împărtășesc idei și opinii într-un mod constructiv. Despre responsabilitate pot să spun că atunci când îmi iau un angajament, îmi iau toate sarcinile în serios.

 Într-o zi obișnuită, când nu sunt la catedră, mă aflu  la Casa ,,Buna Mică”. Este locul pe care l-am creat în casa primită de la bunica mea. Acolo pregătesc ateliere pentru copii și săteni despre păstrarea tradițiilor.

Cred că pot rămâne conectată la misiunea de profesor învățând continuu. Sunt mereu în căutarea oportunităților de dezvoltare profesională, dar în același timp sunt și conștientă de impactul pe care-l am asupra vieților elevilor și de rolul meu în educarea lor.

Dragostea pentru copii este cea mai importantă valoare care m-a ținut conectată cu această misiune.           

Cele mai valoroase lecții pe care le-am descoperit de la elevii mei sunt legate de vulnerabilitate,  puterea de a spune cum ne simțim, de a-ți exprima temerile și nevoile, dar și despre încredere. 

Am fost întotdeauna motivată de dorința de a face parte dintr-o comunitate care este preocupată de învățare și perfecționare. Faptul că fac parte din grupul facilitatorilor MDE, îmi oferă un sentiment de împlinire

Programul MDE îi poate ajuta pe profesori să se vadă pe ei în primul rând, locul lor în societate și posibitățile de a învăța din experiențele de la clasa, fie ele bune sau rele. Cu ajutorul programului MDE vor găsi și puterea de a-i vedea pe cei din jur și de a accepta felul în care îi văd cei din jur.