Marta Mate

Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara

Competențe

Admirația și încrederea în dascălii hunedoreni se bazează pe ani buni de îndrumare și monitorizare a activității lor didactice. De la fiecare inspecție, întâlnire, dezbatere, cursuri, am învățat lucruri noi.

Marta este absolventă a Liceului de Matematică-Fizică ,,Decebal” din Deva și a Facultății de Geografie din cadrul Universității din București.

,,Titulară, din 1993, la catedra de geografie a Liceului cu Program Sportiv ,,Cetate” Deva. Sunt mândră de toți elevii mei printre care: Lavinia Miloșovici, Simona Amânar, Maria Olaru, Andreea Răducan, Sandra Izbașa, Cătălina Ponor și multe alte faimoase performere ale gimnasticii și cunoscuți campioni ai sportului românesc.

Inspector școlar pentru minorități, din 2004, apoi, din Mai 2005 până în prezent, cu mici întreruperi, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.

Am cernut exemplele bune pe care le-am strâns și le-am semănat ulterior celor care am simțit că au nevoie de ele. Niciodată nu am cerut ceva ceea ce eu nu fac, ca profesor. Consider că relevanța actului didactic constă în asocierea profesorului cu elevii în virtutea transferului de cunoștințe, valori și atitudini. Acest proces perpetuu trebuie ferit de birocrație, nepăsare și nonvaloare.

După mulți ani de inspectorat simt că sunt în elementul meu la catedră sau, mai nou, în classroom. Interacțiunea cu elevii și în general cu toți actorii educaționali definește utilitatea mea în comunitate. Ca mamă și bunică știu că responsabilitatea și dăruirea sunt esențiale pentru fericirea celor care ne sunt cei mai dragi.”