Mihail Milea

M-am născut pe 27 aprilie 1958 în satul Amaru, comuna Câmpeni, judeţul Buzău. Am urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Chesarie Episcopul”, Buzău (1975-1980). Studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (1980-1985) le-am desăvârşit prin doctoratul în Teologie (1990). Deţin un doctorat şi în Sociologie (obţinut în 2002).

Din 1989 sunt profesor titular la Catedra de Studiu Biblic a  Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”. De asemenea, sunt preot la Parohia „Sfântul Sava” din 1990; la această „Catedrală a copiilor” m-am implicat trup şi suflet, pentru ca ridicarea acesteia să se realizeze cât mai repede şi cu responsabilitate, aşa încât copiii din Buzău să aibă o biserică special dedicată lor. 

Tot din dragoste pentru copii, mai ales pentru cei marginalizaţi, am fondat în 1992 o Fundaţie: „Sfântul Sava de la Buzău”. Acest ONG are multe proiecte sociale, culturale, misionare în judeţul Buzău, în ţară şi nu numai. Acum Fundaţia se ocupă şi cu persoanele vârstnice, pentru care a  înfiinţat mai multe aşezăminte (la Câmpeni, Năeni, Pietroasele, Moşeşti), precum şi cu alte persoane în dificultate, nu neapărat copii.

De asemenea, sunt autorul a 40 de cărţi, multe semnate cu pseudonimul literar Sava Bogasiu. Sunt membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti. Sunt redactor-şef la revista „Lacrima” a Seminarului Teologic Buzău, iar ca jurnalist am rubrici permanente la ziarele locale, centrale şi la un ziar din Basarabia. 

În anul 2010 am fost declarat „Omul anului 2010” şi „Cetăţean de onoare al oraşului Buzău”. Ca apreciere pentru întreaga activitate socială, culturală şi umanitară desfăşurată în ţară şi în străinătate, în 2011 am primit diploma specială în cadrul galei „10 pentru România”.