Anda Laura Silea

https://teachertraining.ro/

Workshops

Competențe

Anda este profesor de limba și literatură română la Liceul Teoretic I.C. Drăgușanu, or. Victoria, jud Brașov. "Pentru a fi un profesor digital care aduce în fața elevilor resursa educațională digitală, trebuie să înțelegi nevoia lor de acum, de interactiv, de permanent. Elevii sunt cei care mi-au transmis acest lucru: ei au nevoie de nou și de tradițional în același timp, au nevoie de colaborare și trebuie să știe în permanență că îi poți învăța, îi poți susține. îi poți provoca, dar le poți și lăsa libertatea de a alege. Cam ceea ce le oferă și mediul virtual."

Pasiunile mele fiind dintotdeauna literatura, informatica, filosofia și antropologia, consider că în ziua de astăzi orice om trebuie să înțeleagă și să își asume ideea lui M. McLuhan conform căreia „THE MEDIUM IS THE MESSAGE”

Trăind într-o lume în continuă evoluție, am simțit nevoia ca profesor să adaptez mijloacele și resursele avute la îndemână nevoilor elevilor mei, nativi digitali. Din acest lucru a apărut întâi, ca o curiozitate, ideea de a crea materiale digitale și de a organiza platforme de învățare pentru a facilita comunicarea cu elevii, pentru a putea ține în permanență legătura cu ei, atunci când au nevoie, nu doar în timpul programului școlar. Mai mult din joacă, care este de fapt prima formă a învățării umane, s-a născut ideea cercetării științifice  a predării limbii și literaturii române prin intermediul platformelor digitale. De aici, la crearea de resurse educaționale deschise nu a mai fost decât un pas : cel al asumării rolului de profesor digital în adevăratul sens al cuvântului. Pentru a fi un profesor digital care aduce în fața elevilor resursa educațională digitală, trebuie să înțelegi nevoia lor de acum, de interactiv, de permanent. Elevii sunt cei care mi-au transmis acest lucru: ei au nevoie de nou și de tradițional în același timp, au nevoie de colaborare și trebuie să știe în permanență că îi poți învăța, îi poți susține. îi poți provoca ,dar le poți și lăsa libertatea de a alege. Cam ceea ce le oferă și mediul virtual.

Resursele educaționale deschise, create prin urmărirea programei, cu imbinarea metodelor didactice și urmărind dezvoltarea competențelor cheie conforme profilului absolventului au devenit, pentru mine, mai mult decât un hobby, ci o parte integrantă a mea, ca profesor. Câștigarea premiului pentru materiale video de la Digitaliada 2017, mi-a confirmat că sunt pe calea cea bună, iar asumarea rolului de profesor digital a devenit un adevărat scop al existenței: acela în care trebuie să transmit mesajul că se poate să te integrezi responsabil unei lumi digitale, pentru că fără a înțelege lumea în care trebuie să trăim, nu putem crea situații de învățare.