Niculina Filat – formator SuperTeach

Am copilărit la poalele munților cu șoapta izvorului și freamătul pădurii, având parte de bunici de la care am deprins credința, rostul tradițiilor și bucuria lucrului bine făcut. Tăria muntelui și frumusețea sufletului bucovinean am încercat să le port mereu, indiferent de locul în care m-a așezat viața. Ca un urcuș pe munte este întreaga viață, o continuă autodepășire, iar muntele interior rămâne adevărata provocare.

Sunt licențiată în Teologie și Litere, absolventă a Universității „Al.I. Cuza” din Iași și de 19 ani predau religie la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București. Îmi este tare dragă această școală, este prima în care am predat ca profesor și în care am parte de colegi deosebiți, profesori cu vocație de la care încă am multe de învățat. Pun mult suflet în proiectele din școală sau în activitățile de voluntariat, sunt o persoană implicată și dedicată. Iubesc munca și încerc să fac totul cât mai bine, fie că este orarul școlii, practica cu studenții sau lucrul la un manual. Am participat la numeroase cursuri și sunt într-o continuă curiozitate de a descoperi lucruri noi. La clasă abordez temele interdisciplinar, îi însoțesc pe elevi în drumul fascinant al cunoașterii, prezentând perspective din mai multe domenii și folosindu-mă deopotrivă de tot ceea ce tehnologia de astăzi ne pune la dispoziție. Îi încurajez, le sunt alături și îi ascult cu frământările pe care adolescența le aduce în viața lor. Mă străduiesc să sădesc în inimile lor o emoție, o sensibilitate despre credința pe care o descoperi în bucuria de a dărui, în facerea de bine și în dragostea de frumos.

Pentru mine, o viață împlinită vine din calitatea relațiilor pe care le am cu cei din jur, cu mine însămi, dar și cu Dumnezeu. Dimensiunea pe verticală a vieții, inteligența spirituală completează inteligența emoțională și pe cea rațională. Viața spirituală dă sens și rost.

Pe această cale a îmbunătățirii relațiilor, alături de copiii de la școală, dar și alături de soț și de cei trei copiii de acasă, adolescenți acum, învăț și exersez mereu răbdarea, ridicarea după orice cădere, încrederea și dragostea.

Mă bucur și sunt recunoscătoare că tot ceea ce am primit pot sa dau mai departe. Cred că fiecare, acolo unde suntem putem face lumea în care trăim un loc mai bun.

Cursul de Mentalitate Deschisă în Educație mi-a oferit un valoros parcurs introspectiv cu instrumente și metode despre arta cunoașterii de sine prin ceilalți. Comunitățile create în jurul proiectului SuperTeach îmi dau încrederea că și la noi în țară vor fi schimbări în bine.

Crezul meu:

„Zi şi noapte, nimic nu-i uşor pe pământ. Căci roua e sudoarea privighetorilor ce s-au ostenit noaptea cântând.” (Lucian Blaga)