Facilitator: Alina Mirela Ipate

Alina-Mirela Ipate – doctor chimist. Voi sustine Atelierul de Stiinta (Chimie, Fizica): „Experimentăm și învățăm”. Sunt pasionata de partea practica a Stiintelor si anume de experimente amuzante. Am peste 3 ani experiență în Atelierele de Științe desfășurate în cadrul After School-urilor, a școlilor de vară și în cadrul Săptămanii “Școala Altfel”. Sunt licentiată în Chimie […]

Detalii despre Alina Mirela Ipate

Cui se adresează?

Educatori, învățători și profesori de Chimie și Fizică.

Preșcolari, învățământ primar și gimnazial.

Scurtă descriere a atelierului

Vreau să prezint experimente simple care se pot realiza la clasă, cu costuri minime si efect maxim! Realizare de experimente chimice cu materiale accesibil de procurat (Farmacie sau Supermarket). Vom învăța experimentând despre: reciclarea plasticului, noțiuni de igienă, concentrația soluțiilor, materiale super-absorbante și altele. Pentru Fizică voi utiliza o lampă Uv-vis și o trusă de magneți.

5 puncte cheie/teme abordate în workshop

*Experimentul ca metodă de învățare

*Voi prezenta o serie de experimente pe teme precum: Reciclarea, igiena, concentrația soluțiilor, fluorescența și magnetismul.

Agenda / Structură workshop

Reciclarea plasticului. O bucată de polistiren va prinde viață cu un marker.Participanții sunt invitați să deseneze frica, apoi aceasta va dispărea utilizând acetona.

Laptele magic este un experiment care arată proprietățile tensioactive ale detergenților.

Vom realiza soluții de zahăr de diferite concentrații si vom face straturi într-o eprubetă, pe baza diferenței de concentrații a soluțiilor. Le vom colora diferit.

Materiale cu proprietăți absorbante.

Vom vizualiza elementele de siguranță a bancnotelor și desene cu markere fluorescente.

Proprietățile magneților.